Saulo Ribeiro – Džiu-džitsu universitetas 2dalis

saulo-ribeiroDžiu-džitsu ir asmenybė

Džiu-džitsu yra individualus sportas, kuriame tobulėjimui reikalingas partneris. Tačiau savęs ir partnerio lyginimas tik trukdys įgauti patirties. Aš laikysiu jus atskiru individu. Kai matau jus imtyniaujant, man nesvarbu, laimite ar pralaimite. Noriu matyti, ar taikote džiu-džitsu pagrindus. Nesvarbu, kuo tai baigsis. Man nesvarbu, kad paplosite penkis kartus, mėgindamas atlikti veiksmą.

Aukšto džiu-džitsu lygio siekimas

Didžiausia kliūtis, siekiant aukšto džiu-džitsu lygio, yra jūsų ego. Laikas nuo laiko sunku atsiriboti nuo jo, ypač, kai reikia pasirodyti prieš kitus mokinius. Visiškai natūralu nerimauti dėl to, ar pakankamai gerai pasirodote. Bet tam, kad būtumėte geru kovotoju, negalite leisti tokioms mintims jus užvaldyti. Nesistenkite visuomet atrodyti gerai! Nesvarbu, kad kiti mato jūsų klaidas, juk jūs tik mokotės.

Praktikuokite džiu-džitsu suvokdami jį vaiko protu. Ar esate kada nors susimąstę, kodėl vaikai taip greitai mokosi? Iš dalies todėl, kad jiems labiau rūpi patirti malonumą, nei būti reikšmingais ir gerai atrodyti kitų akyse. Pasistenkite apsivilkti vaiko naivumą. Šiandien balto diržo mokiniai su jumis užima viršaus padėtį. Rytoj visi prigaus jus alkūnės lenkimu. Kaip dažnai jūs matote aukštesnio lygio mokinį, leidžiantį žemesnio lygio mokiniui jį prigauti? Beveik niekas taip nedaro, vėlgi dėl savo ego.

Mokymasis ne treniruotėse

Viskas, kas naudinga jūsų kūnui, naudinga asmeninei džiu-džitsu praktikai. Tai gali būti buriavimas, vaikščiojimas, sveika mityba ir daugelis kitų dalykų. Visa tai darys jus vikresniais ir stipresniais, padės atpalaiduoti protą ir kūną, geriau paruoš jus minkšto meno praktikavimui. Jus galite šlifuoti meistriškumą meditacija, krossfitu, joga, natūraliąja gimnastika, kurių kiekvienas pratimas gali būti atliekamas savarankiškai be partnerio. Tai puikus būdas sužinoti jūsų kūno galimybes tam, kad pagerinti džiu-džitsu praktikavimą. Tai padeda vystyti sportinę  būklę ir lankstumą, kurios eina ranka į ranką su jūsų techniniu arsenalu.

Jūs taip pat galite gerinti mokymosi spartą, jeigu skirsite laiko džiu-džitsu technikos, taktikos ir filosofijos studijavimui iš įvairių medijų – knygų, vaizdo įrašų. Tačiau tam, kad užfiksuotumėte techninius veiksmus raumenų atmintyje, jums teks treniruotis su partneriu.

Treniruodamiesi su instruktoriumi, išlikite atviro proto, kad nebūtumėte visiškai priklausomas nuo jo žodžių, metodų ir nuomonės. Sakau savo mokiniams: neužsiciklinkite ties manim! Pamatęs meistrus,  darančius kažką įdomaus, stengiuosi papasakoti apie tai savo mokiniams. Garcia, Telles, Tererê, Maia – visi daro tam tikrus dalykus, kurie verčia mane kelti klausimą: „Kaip jis tai padarė?” Aš noriu, kad visi mano mokiniai turėtų galimybę mokytis iš jų ir augtų. Svarbu mokytis iš daugiau nei vieno šaltinio, nes niekas neturi atsakymų į visus klausimus. Nenoriu, kad jūsų arsenalas būtų apribotas tais ginklais, kuriuos turiu pats. Kaip mokytojas, aš turiu pamėginti išmokyti jus visų technikos rūšių – visų!

Varžybos ir džiu-džitsu

Dalyvavimas varžybose nėra būtina sąlyga visiems besitreniruojantiems džiu-džitsu. Kai kurie gali praktikuoti džiu-džitsu tiesiog todėl, kad mėgsta mokytis. Kiti galbūt nemėgsta varžybų arba tiesiog nenori konkuruoti su kažkuo šioje sporto šakoje. Aš, pavyzdžiui, mėgstu užsiimti kitomis sporto rūšimis, bet neturiu noro jose varžytis. Kai kurie žmonės nemėgsta varžybų todėl, kad nežino, kaip susitaikyti su pralaimėjimu. Jeigu jūs laimite, jūs laimingas, jeigu pralaimite, pasaulis verčiasi aukštyn kojomis. Tai yra problema. Pralaimėjimo baimė atbaido kai kuriuos žmones nuo varžybų.

O dar yra tokių, kurie gyvena ir miršta varžybose, nesuprasdami, kad tai tiesiog žaidimas. Tai žaidimas, kuriame jūs turite pritaikyti žinias, strategiją, pasiruošimą, sveikatą ir požiūrį į tai, kas vyksta. Kaip ir bet kuriame žaidime, geriausias džiu-džitsu praktikuotojas ne visuomet laimi. Paimkim Pasaulio čempionatą. Trisdešimt vaikinų lieja litrus prakaito ir kraujo treniruočių metu, o nugalėtojas tik vienas. O kaip dėl dvidešimties devynių, kurie tiek pat nuoširdžiai ir įtemptai ruošėsi čempionatui? Ar čempionas yra iš tikrųjų geriausias iš visų? Toli gražu. Kartais būna, kad techniškiausias kovotojas iškrenta pirmajame raunde.

Jeigu jūs nusprendėte varžytis, žinokite, kad varžybos – tai menas ištverti spaudimą. Kai kurie žmonės susiduria su spaudimu gana anksti, kai kas – vėliau, bet kiekvienu atveju esant spaudimui yra ir kova. Mokinys, nedalyvaujantis varžybose, vis tiek kovoja, kai patiria bet kokį išorinį spaudimą. Galbūt jis jaučia netgi daugiau spaudimo, nei tas, kuris iš tikrųjų dalyvauja turnyruose. Jis kovoja su savimi, kaunasi su savo jausmais, varžosi su savo pasirinkimu. Be jokios abejonės, pats griežčiausias priešininkas, kurį tik galima rasti – tai jūs pats. Galiausiai, būsite patys sau priešininkai ringe, todėl kad negalėsite sėkmingai kovoti, jeigu būsite neišsprendę savo vidinių problemų, kurios lemia jūsų džiu-džitsu kokybę. Kai ateis varžybų laikas, jūs negalėsite galvoti apie tai, kaip įveikti priešininkus, jeigu perdaug rūpinsitės savimi. Tačiau, jeigu jūs jausitės pasiruošęs – pasitikėsite savo veiksmų teisingumu. Norint nugalėti, reikia nugalėti ne savo priešininkus, o save.

Galiausiai, jeigu norite pamatyti kieno nors džiu-džitsu sugebėjimus, reikia stebėti treniruotes. Daugelis žmonių dalyvauja varžybose, tikėdamiesi, kad tai trumpiausias kelias į tobulėjimą. Tačiau, treniruotės iš tikrųjų labiau veikia tobulėjimą, negu kovos varžybose. Nors varžybos gali būti mokymosi dalimi, jos savaime nesuteikia techniškumo. Varžybos leidžia pademonstruoti tik nedidelę bet kurio sportininko žinių dalį ir tuo pačiu netgi užgožia tai, ką jis išmano. Treniruotėse jūs galite pamatyti sportininką tokį, koks jis yra iš tikrųjų. Jūs pamatysite jį labiau atsipalaidavusį, aplinkybėse, tinkamose parodyti jums džiu-džitsu supratimą ir apmokyti jus priemonių ir gudrybių. Štai kas lems džiu-džitsu vystymąsi. Varžybos – tai būdas parodyti pasauliui sporto profesionalumą, tačiau šios sporto šakos vystymesi varžymosi aspektas nebus lemiamas.

Versta iš Saulo Ribeiro (2010) knygos Jiu-Jitsu University

Be the first to comment on "Saulo Ribeiro – Džiu-džitsu universitetas 2dalis"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*