Pankrationas

pankration_sculptRastoms Egipte freskoms, liudijančioms apie imtynių egzistavimą senovės civilizacijose, daugiau kaip 4000 metų. Jose pavaizduoti imtynių veiksmai stovėsenoje ir parteryje, taip pat laužimai bei smaugimai. Smūginės technikos atsiradimą patvirtinantys atvaizdai Egipte atsirado kur kas vėliau.

Gretimose kultūrose taip pat formavosi savitos dvikovės manieros. Pavyzdžiui, egiptiečių ir kretiečių boksas buvo labai panašūs, jose buvo leistini ne vien smūgiai rankomis. Kiek kietesnė (pagal savo techninių veiksmų atlikimą) buvo Babilono imtynių forma, kurioje buvo naudojami primityvūs smūgiai ir plačiai naudojama kova parteryje.

Kretos saloje buvo fizinio ugdymo kultūra. Į kovos formas irgi buvo žiūrima kaip į meną. Kretiečiai savo kovoms panaudojo tiek egiptiečių minkštą, tiek babiloniečių kietą kovojimo manieras.

Galinis šių stilių vystymosi etapas įvyko Antikinėje Graikijoje, jiems patekus į tuometinės politikos ir kultūros aplinką. Senovės Graikijoje klestėjo fizinė kultūra. Ji buvo tokia stipri, kad dėl galimybės susirungti sportinėje aikštelėje buvo sustabdomi net karai. Šis periodas pradėtas vadinti Žaidynėmis. Tikriausiai svarbiausios buvo Olimpinės Žaidynės (pavadinimas kilo nuo Olimpo kalno pavadinimo, ant kurio pasak mitologijos gyveno Dievai).

Į antikinės Olimpiados programą buvo įtrauktos imtynės ir kumštynės (antikinis boksas). Imtynės taip pat buvo antikinės penkiakovės dalimi (nuo 708 metų p.m.e.). Graikų imtynėse buvo leidžiama ir kova parteryje, tačiau buvo draudžiami skausminiai veiksmai. Kumštynės į Žaidynes buvo įtrauktos vėliau (nuo 688 metų p.m.e.). Kumštynėse buvo leidžiami tik smūgiai rankomis. Įdomu, kad jose buvo draudžiami smūgiai į korpusą, nors leidžiami – į menčių sritį, pažastis ir alkūnes. Pagrindinis taikinys žinoma buvo galva, beje visos jos sritys.

Pankrationas (Pan – graikiškai „apjungiantis”, Kratos – „jėga” ,”stiprybė”; Dar verčiamas – „iš visų jėgų”, kas šiuolaikiniu supratimu galėtų reikšti „reali kova” ) pirmą kartą pasirodė 33-čiose Olimpinėse Žaidynėse 648 metais p.m.e. Jis tapo viena mėgstamiausių disciplinų Žaidynėse. Pagal legendą jų pradininkas buvo Tesėjas (Theseus), kuris nugalėjo mitinę pabaisą Minotaurą (pusiau žmogų, pusiau jautį), pasitelkdamas į pagalbą imtynių ir kumštynių veiksmus. Pankrationas buvo šiuolaikinių kovų be taisyklių analogas. Jose buvo draudžiami tik smūgiai į tarpkojį, bandymai durti akis ar kandžiotis. Jokių svorio kategorijų taip pat nebuvo, tačiau dalyviai buvo suskirstyti pagal amžių. Varžovas turėjo teisę pasiduoti (pasidavimo žestas buvo į viršų iškeltas pirštas). Kaip ir šiuolaikinėse kovose, teisėjo tikslas buvo laiku sustabdyti kovą ir paskelbti nugalėtoją. Žaidynėse buvo dvi Pankrationo formos. Kato Pankration – kur kova ant žemės nebuvo stabdoma, ir Ano Pankration, kuriose vyko tik kova stovėsenoje. Vėliau Olimpinėse Žaidynėse Pankrationas buvo uždraustas.

Tolimesnė Pankrationo sukaupta patirtis pasklido po įvairias tautas ir įgavo įvairias formas. Kovotojų paruošimo metodika perėjo į Senovės Romą, per kurią vėliau pateko į germanų ir galų gentis. Nuo XII m.e. amžiaus Anglijoje žinomos imtynių formos, kuriose buvo leistini smūgiai. Romoje  be romėniško Pankrationo versijų suklestėjo ir Gladiatorių kautynės.

Bandymas atgaivinti šią Antikinę sporto šaką įvyko tik aštuntajame praeito amžiaus dešimtmetyje.  Tarybų Sąjungoje 1984 metais buvo išleistas Šiuolaikinio Pankrationo taisyklių projektas. Pagrindinis šios idėjos iniciatorius buvo Aleksandras Valdaicevas. Vadovaujant šiam žmogui buvo sukurta iniciatyvinė grupė, kurios dėka Pankrationas paplito visose TSRS respublikose, o vėliau persikėlė ir į Vakarų Europą – Suomiją, Daniją, Olandiją, Angliją Ispaniją.

1989 metais, prieš išyrant Tarybų Sąjungai, Lietuvoje (Vilniuje) įvyko pirmasis Pankrationo Europos čempionatas.

Pankrationas paplito pasaulyje, tačiau tokio populiarumo kaip boksas ar imtynės taip ir nepasiekė.

Tikroji Pankrationo dvasia mūsų laikais atgijo JAV (dėka per 80 metų kovose be taisyklių Brazilijoje sukauptos patirties), kai 1993 m. startavo pirmasis UFC turnyras. Po truputį vis įvedant įvairias taisykles UFC (taip pat ir kitose staiga paplitusiose organizacijose) susiformavo MMA kovos. MMA kol kas gyvuoja tik kaip komercinė kovų sistema ir vieningų taisyklių neturi. Tačiau būtent jose atgimė tikrasis Pankrationas. Ir būtent MMA kovos tvirtai užima Antikinio Pankrationo vietą šiuolaikiniame pasaulyje.

Filmas apie pankrationo istoriją:

Be the first to comment on "Pankrationas"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*