Terminai

jujitsu hieroglifas

jujitsu hieroglifas

Keli komentarai apie tarptautinio termino jiu-jitsu vartoseną

Tarptautinis (angliškas) terminas jiu-jitsu turi keletą užrašymo variantų: ju-jutsu (arba jujutsu), ju-jitsu (arba jujitsu). Terminai ju-jutsu arba ju-jitsu dažniausiai yra vartojami įvardyti klasikinį, japonišką, šio kovos meno variantą. Šiuolaikinis, braziliškas, variantas yra nurodomas anglišku terminu jiu-jitsu (t. y. pridėjus minkštumo garsą i), arba konkrečiau – brazilian jiu-jitsu. Labai dažnai yra vartojama šio termino santrumpa BJJ (kaip ir, pavyzdžiui, MMA – angl. mixed martial arts).

Visa painiava kyla dėl to, kad japonai šį terminą taria minkštai dziu-dziutsu, brazilai – kietai žiu-žitsu. Amerikiečiai neištaria dvigarsio dz, todėl sako džiu-džitsu (angl. ju-jitsu). O mes, lietuviai, turime pasirinkimo galimybę ir galime tarti tiek rytietiškai dziu-dziutsu (kaip ir dziudo, angl. judo), tiek vakarietiškai džiu-džitsu.

Galima rasti tokių termino jiu-jitsu lietuviškų variantų: dziu-dziutsudziu-džitsudžiu-džitsu, džiu-džitso ir oficialus, t. y. patvirtintas Valstybinės lietuvių kalbos komisijos, džiudžitsu (kuris tiek nuo tarptautinio termino, tiek nuo kitų lietuviškų variantų skiriasi tuo, kad yra rašomas be brūkšnelio). Be to, kalbant būtent apie šiuolaikinį džiudžitsu, yra vartojami terminai brazilų džiudžitsu ir braziliškas džiudžitsu. Vis dėlto pirmasis terminas (brazilų džiudžitsu) nėra logiškai teisingas, nes šis kovos menas kilo ne iš Brazilijos, o iš Japonijos, tik vėliau brazilai jį modernizavo.

Kad būtų išvengta painiavos, pasaulyje yra nusistovėjusios tam tikros šių terminų vartosenos tradicijos. Jeigu kalbama apie šiuolaikinį (brazilišką) šio kovos meno variantą, vartojamas lietuviškas terminas braziliškas džiu-džitsu / braziliškas džiudžitsu ir angliškas terminas brazilian jiu-jitsu / BJJ. Jeigu kalbama apie senosios tradicijos variantą, vartojamas lietuviškas terminas dziu-dziutsu ir angliškas terminas ju-jutsu. Be to, kartais dar yra vartojamas lietuviškas terminas dziu-džitsu ir angliškas terminas ju-jitsu, kalbant tiek apie modernų, tiek ir apie klasikinį variantą.

1 Comment on "Terminai"

  1. I want to die nov

Leave a comment

Your email address will not be published.


*